среда, 18. април 2018.

SEĆANJE NA FABERŽEA


Ljudi i vreme - Karl Faberže (11)





Tatjana Faberže (1930), državljanin Švajcarske, praunuka Karla Faberžea, dizajner i majstor u izradi nakita, uložila je veliki trud u pripremi zakonske dokumentacije i privlačenju partnera za osnivanje fondacije "Memorijalni fond Karla Faberže" .



Tatjana Faberže

Glavni cilj Fondacije je održati sećanje na Karla Faberžea i promocija njegovog rada. Veliku podršku Tatjani pružio je koosnivač Fondacije, poznati kalifornijski zlatar jermenskog porekla, vlasnik magazina “Karl Faberže”, osnovanog 1994. godine u Moskvi. Rezolucijom Vlade u Moskvi, odobren je rad Fondacije a svečano otvaranje je bilo 24. maja 1996. godine. Za počasnog predsednika Fondacije jednoglasno je izabrana Tatjana Faberže.

Takođe, 1996. godine, na 150-godišnjicu rođenja Karla Faberžea, na inicijativu AD ruskih zlatara, ispred zgrade kompanije Faberže u Sankt Peterburgu, postavljen je spomenik Karlu Faberžeu a dve godine kasnije, prostor na kome je spomenik dobio je ime “Trg Karla Faberžea”. 

Od 2000. godine Fondacija je postala međunarodna i sprovodi niz zadataka od kojih su četiri glavna: 
- objavljivanje literature o radu umetnika i majstora firme Faberže, biografske i referentne literature na temu Faberže;
- očuvanje i razvijanje tradicije Karla Faberžea pronalaženjem umetnika i majstora za izradu nakita;
- nagrađivanje najboljih umetnika draguljara sa porudžbinama i oznakom Faberže fondacije;
- stvaranje elektronske baze podataka o radovima Faberžea.

U svojim aktivnostima Fondacija je u kontaktu sa sličnim organizacijama uključujući američki “Art fond Faberže”, osnovan 1992. godine (od 2007. menja aktivnost i postaje internet magazin na temu Faberžea) i švajcarski “Fond Igor Faberže”, osnovan 1974. godine.





Fondacija je doprinela objavljivanju 15 knjiga od kojih je Tatjana Faberže napisala devet. Od obrazovnih aktivnosti Fondacija je organizovala brojna predavanja o istoriji firme Faberže i drugim aspektima rada firme. Samo u poslednjoj deceniji, takvih predavanja u muzejima, visokoškolskim ustanovama i na izložbama umetničkog nakita, bilo je više od 300 organizovanih u 40 gradova iz 14 zemalja.





Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: