недеља, 15. април 2018.

FABERŽEOV ČAROBNI VRT


Ljudi i vreme - Karl Faberže (8)



Cvetni motivi su zastupljeni u većini Faberžeovih radova. Koristio je simboliku boja i poruku cveća. Od ukupno 54 carskih jaja 10 jaja su sa cvetnim motivom. Takođe, na mnogim upotrebnim predmetima je motiv cveća.



Faberžeovo jaje - Jabukov cvet

Najpoznatija dela Karla Faberžea su uskršnja jaja. Međutim, poznavaoci zlatarske umetnosti smatraju Faberžeovo kameno cveće kao autentična remek dela.




Faberžeovo kameno cveće

Ovi izuzetni cvetovi imaju orijentalne korene. Jedan od glavnih Faberžeovih majstora ostavio je pismeni iskaz o nastanku ideje pravljena kamenih cvetova : "Po prvi put smo obratili pažnju na ovu granu kineske umetnosti, kada su nam doneli buket hrizantema na popravku. Zahvaljujući veštim izborom boja i transparentnosti nekih od kamenja, ovaj rad je proizveo odličan utisak."

Restauracija kineskog buketa stvorila je Faberžeu jedinstvenu ideju. Počeo je da pravi herbarijum, da istražuje osobine cveća, njihovu simboliku. U ostvarenju ideje pravljenja kamenih cvetova pomogao mu je i staklenik u kome je gajio “modele” kamenog cveća. Fotografisao je cveće, pravio niz skica i uputstva za rad, odabirao materijal i pronalazio rešenja da prirodan cvet sačuva posebnom tehnologijom izrade. U oko 80 studija iz oblasti cveća učestvovali su mnogi umetnici i draguljari.



Faberžeovo kameno cveće
  Omiljeni faberžeov cvet je đurđevak



Faberžeovo kameno cveće 
 "Korpa sa đurđevkom" (1896)

U albumu sa detaljnim fotografijama cveća dominirao je đurđevak. Kao carski zlatar planirao je da uradi korpu sa đurđevkom za caricu inspirisan drevnim kineskim korpama cveća sa ukrasima. Dizajn je uradio Faberže a rad majstora se odvijao u složenim fazama: postavljanje dragocenog kamenja, emajliranje cveća, dodavanje zlatnih stabljika biljaka i konačno formiranje buketa. Kvalitet izrade, posebnost detalja i maštovitost su uvek bili važni indikatori Faberžeovog rada. Iako je retko radio kopije, nastala je čuvena “Korpa sa đurđevkom”, kopija korpe iz palate kineskog cara. Trgovci iz Nižnji Novgoroda su je poklonili Aleksandri Fjodorovnoj u čast krunisanja. Carica je bila oduševljena biserima dijamantskog đurđevka sa žadovim listovima u zlatnoj korpi. Od tada, ovaj buket je uvek bio na njenom stolu.



Faberžeovo kameno cveće



Faberžeovo kameno voće

Faberže je nastavljao da dizajnira mnoge vrste cveća i voća. Nastala su dela čija jednostavnost i lepota plene. Vaze su skoro uvek napravljene od kamenog kristala, čija je providnost stvarala iluziju posude napunjene vodom. Stabljike su često zlatne, sa posebnim graviranjem. Listovi su žad, nežno uklesani ili emajlirani. Cveće obično nije brendirano zbog krhkosti i na poleđini rada nema pečata.



Faberžeov kameni cvet "Maslačak" (1895)

Posle sto godina od izrade čuveni "Maslačak" Karla Faberžea smešten je 1995. godine u Oružanoj palati Kremlja i uvek iznenađuje posetioce u prozoru broj 20. Otkupljen je devedestih godina od privatnog lica iz Moskve. Najupečatljivije na ovom čudesnom radu je paperjasti srebrni cvet koji je prirodan. Draguljari ne mogu da shvate kako je Faberže uspeo da očvrsne najmekšu lepršavost koja se rasprši od bilo kog dodira. Ali to Faberžeu nije bilo dovoljno. Na vrhu cveta, razbacani mali dijamanati prave sjaj kao jutarnja rosa. 

Naučnici su dugo vremena sumnjali u prirodnost maslačka. Muzej je pozvao eksperta iz Botaničkog vrta Moskovskog državnog univerziteta, koji je analizom utvrdio da je maslačak prirodan s naznakom datuma sakupljanja koji se poklapao sa godinom izrade kamenog cveta. Faberže je na čaroban način uspeo da sačuva jedinstvenu trenutnu prirodu mističnog maslačka, simbola slabosti bića. 



Faberžeov kameni cvet "Daninoć"

"Daninoć" je jedini kameni cvet u čarobnom vrtu Faberžea opremljen mehanizmom za pokretanje sa portretnim minijaturama. Cvet je napravljen 1904. godine i poklonio ga je Nikolaj II carici Aleksandri za deceniju njihovog braka. Kada se pritisne dugme, latice cveta se otvaraju i postaju vidljivi minijaturni portreti kćeri i sina imperijalnog para.

Faberžeovo kameno cveće i voće u mnogim su privatnim kolekcijama.Vrednost im raste i dostiže basnoslovne cifre. Najveća kolekcija kamenih cvetova, 26 od 80 proizvedenih, je u vlasništvu britanske kraljice Elizabete.



Faberžeovo kameno cveće



Faberžeov čarobni vrt





Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: