петак, 20. април 2018.

MUZEJ FABERŽE


Ljudi i vreme - Karl Faberže (13)


Aukcijska kuća "Sotbi" je februara 2004. godine objavila prodaju privatne kolekcije Faberžeovih jaja i oko 180 drugih predmeta koje je izradio Feberže u posedu naslednika američkog magnata Malkolma Forbsa. Kolekcija od devet uskršnjih jaja je bila procenjena na 90 miliona dolara, a konačna suma transakcije nije objavljena. Pre nego što je aukcija i počela, celu kolekciju je kupio Fond "Veze vremena", koji pripada ruskom biznismenu Viktoru Vekselbergu za sumu između 90 i 120 miliona dolara. Od kada je otkupljena kolekcija, Fond "Veze vremena" je organizovao nekoliko izložbi u Rusiji i inostranstvu.


Palata Šuvalov na obali Fontanke, Sankt Peterburg



Muzej Faberže, Palata Šuvalov, Sankt Peterburg

Ispunivši obećanje, Viktor Vekselberg je kolekciju vratio u Rusiju i 19. novembra 2013. godine otvorio prvi privatni muzej u Rusiji, Muzej Faberže, u restauriranoj palati Šuvalov na obali Fontanke, bivšem Domu prijateljstva, u Sankt Peterburgu. Za Muzej Faberže je restaurirano ukupno 11 izložbenih dvorana od kojih su 2 na prvom, a 9 na drugom spratu, a tu su i prostrana garderoba, svetlosni park, toaleti, prostorije za depoe...



Muzej Faberže, Sankt Peterburg 



Plavi salon u Muziju Faberže, Sankt Peterburg

U Plavom salonu okrenutom prozorima prema Fontanki su remek dela primenjene umetnosti - Faberžeova uskršnja jaja.


Faberžeova jaja u Muzeju Faberže, Sankt Peterburg





U muzeju, pored dragocene kolekcije Faberžeovih jaja je i stotinak drugih predmeta iz velike i vredne kolekcije šezdesetogodišnjeg biznismena. Čitavu umetničku kolekciju Vekselberga čini više od 4000 predmeta, vrednosti oko 850 miliona dolara.


Muzej Faberže





Dragulji Farbežea okruženi su sjajnim delima dekorativno-primenjene umetnosti kao što je srebrno posuđe Hljebnjikova, delima Ovčinikova, Boljina i Rikerta, platnima Makovskog, ikonama (među kojima i sa Faberžeovim rizama), porcelanom, časovnicima, legendarnim stonim figurama, među kojima je glavna "Mužik koji igra" iz 1910... Eho prohujalog vremena, sjaj bogatstva i večna lepota iznedrena iz duše mnogih, poznatih i nepoznatih umetnika.





Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: