понедељак, 26. новембар 2018.

ČOVEK SNUJE, BOG ODLUČUJE

Reportaža

LJUDI PORED NAS (14)
PORUKA ANĐELA 

Pre neki dan sam u deset koraka u Smederevu pronašla ova tri pera, dva potpuno bela i jedno belo-žuto.

Dragi moji anđeli, ne znam kakvu mi poruku šaljete, ali molim vas, pomozite mi da nađem neki posao i zaradim novac da izdam moju prvu knjigu pesama. 

Hvala vam, hvala, hvala, znam da ste uvek uz mene i da ćete mi pomoći i ovom prilikom.

Leposava Janić

30. septembar 2018.

FB profil Lepa Janić
Leposava Janić

Upoznale smo se virtuelno nedavno preko predloženog prijateljstva. Piše mi Lepa: „Kada sam videla Vaš lik učinili ste mi se poznati.“ I Lepu je moja duša odmah prepoznala.

Životni moto moje FB prijateljice je „Čovek snuje, Bog odlučuje“. Kada se ostvari jedan san, veruje da se otvara prostor za nove snove. Piše na svom FB profilu: „Moje društvo danju često su ptice, životinje, drveće i cveće a noću nebo.“ U duši - večita devojčica. Piše pesme, priče... piše i za decu. Na svom YouTube kanalu priča bajke deci „da odmeni zauzete majke“. Ima mini-muzej starinskih stvari, ima crno-belog mačka, ljubomornog i maznog... Kuva, mesi, fotografiše đakonije i ruže i „znakove pored puta“. Detinje zapitana kada na ulici ili u bašti pronađe neku stvar. Skrivenu poruku vidi u svemu. Oseća neodoljiv poriv da uradi neko dobro delo. Veruje da će i to ostvariti u životu.

Leti na pijaci prodaje cveće svoje prijateljice i voće svog rođaka. Radi u vrtu i bašti, posluje u kući, druži se, ide na motivaciona predavanja. A najviše što voli je - čitanje. 

Najveća želja joj je bila da izda svoju knjigu. Da je ostavi potomcima i prijateljima, kao odblesak svoje duše. Na njen 80. rođendan, 23. novembra 2018. godine, u Kući Đure Jakšića je bila promocija njene knjige „ Imam nešto da vam šapnem“. 


Leposava Janić na promociji svoje knjige u kući Đure Jakšića u Beogradu

Biografija ove divne žene je jednostavna kao svakodnevica i bolna kao besana noć. Bila je posvećena svom humanom pozivu - medicinska sestra, privržena je majka, vredna domaćica, požrtvovana baka. Kaže da ima šestoro dece: dve ćerke, tri unuke i jednog unuka. Živi sama u selu pored Smedereva. Bez muža je ostala veoma rano. Samo deset dana od pogibije muža, nesrećnim slučajem izgubila je i sestru. Plakala je u samoći. Sačuvala je osmeh za svoju decu. Jedna ćerka živi u Smederevu, druga u Americi. Sada, dok plete, piše da na rad kapne i poneka suza - da bude šarenije. 


...................

Danas punim 8o leta.
Pitate me da li mi to smeta.
Moram priznati malo mi je žao.
Baš je život brzo protrčao!
Brzo prođu mladost i lepota 
ali ostaju duša i dobrota. 
Neću žaliti što je mladost prošla. 
Hej, starosti, dobro meni dosla! 
Život uvek nosi neke čari 
pa i onda kada se ostari.


 KAMEN ZAHVALNOSTIOvaj kamen stalno nosim u džepu i kad god stavim ruku u džep uzmem ga u šaku i zahvaljujem Bogu na svime sto mi je dao. Ovo radim svakodnevno i po više puta na dan.

Kad prodajem ili radim imam drugi koji me takođe podseća da se neprekidno zahvaljujem. Probajte, vrlo je delotvoran.

Kakva slučajnost, davno znam za kamen zahvalnosti, danas me jedan video podseti na njega, i ja vadeći krompir nađem dva slatka kamena. Jedan ide u tašnu, a jedan pored uzglavlja. Da me uvek podsete na moć zahvalnosti. Poenta kamena zahvalnosti je uzmete kamen u šaku, nabrajate sve na čemu ste zahvalni, na primer “Hvala ti Bože na zdravoj deci, hvala, hvala,hvala…” i redom na čemu ste vi zahvalni. Probajte, ima i priča o kamenu zahvalnosti i kako je on nastao.


ZAHVALNOST
IZAZOV 21 DAN
DAN 12 

Hvala ti Bože što si mi dao oči
da mogu da gledam svoju decu
i ove divne ruže.

Hvala ti Bože za divan san.
Hvala za krov nad glavom.
Hvala sto imam divno dvorište
u kome uzgajam cveće i povrće.

Hvala na svakodnevnim inspiracijama za pisanje.
Hvala za divne fejs prijatelje.
Hvala ti na bagremovoj šumi u mom dvorištu.
Hvala za svaki trenutak života koji si mi podario
i za srećne buduće trenutke.

Hvala, hvala, hvala!

12. oktobar 2018.


SAMO POMISLIM

Više skoro da ne moram želju ni da izražavam ili pišem. Juče sam pomislila kupicu jedne debele hula-hop i danas mi ih pokloni moja draga Milanka Đurić. Hvala, Miki. Ovo vam pišem samo da shvatite koliko je važna moć zahvalnosti. Hvala. Hvala. Hvala.


ŽIVOTOvo drvo često gledam i nekako me asocira na mene i moj život. Ima šest bočnih grana. Ja imam šestoro dece.  Neke su mu grane lomljene ali se drže,  zarasle rane. Imam utisak da je vrh savilo moleći se Bogu. 

LJUBAV
Izgubih prsten što si mi ga dao,
davno ga nemam tako mi je žao.
Kupila drugi, ali to nije isto,
crni kamen tako divno na ruci mojoj je blisto.
Neki su hteli mene da žene, 
prstenom novim da daruju mene. 
Ali duša samo prvog se seća,
tuga je moja i od neba veća.


Posvećeno mom pokojnom mužu Radosavu Janiću
Beograd, 3. avgust 2o18.Izvor: FB profil Lepe Janić

Priredila: Nadica Janić

4 коментара:

U mom Loncu је рекао...

Mnogo ste je lepo opisali, moja virtuelna drugarica Lepa Janic, žena zmaj.
Nismo se još upoznale, ali sve ima svoj dan, ja sam strpljiva i znam da čekam.

Unknown је рекао...

Bas mi je drago sto sam posredovala u ovom prijateljstvu, sto je Nadica na ovakav nacin ispunila moja ocekivanja, sto se nisam prevarila u njenoj osobenosti, a i kako bih posle svega procitanog iz njenog pera. Takodje sam srecna sto je Lepa bez kompleksa prihvatila savet da uci od onih koji znaju i koji joj mogu vise pomoci nego ja.

anima.art је рекао...

Hvala puno, Gvozdena Zivković.

anima.art је рекао...

Hvala puno, Ljiljana. Upoznali ste me sa divnom ženom.