Ljudi i vreme (6)
Za Uskrs, najveći hrišćanski praznik, vezani su različiti običaji, ali, u celom hrišćanskom svetu, zastupljeno je farbanje i darivanje jaja. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, a uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daruju i za one koji ga primaju. Zajednički običaj je svečana i bogata uskršnja trpeza oko koje se okupi porodica.
Uskršnja trpeza
Domaćice u Rusiji unapred pripremaju uskršnju trpezu, uz obavezni simbol
"kulič" - uskršnji kolač od testa i jaja, osveštan na Veliku subotu. Osveštana je i "pasha",
specijalno jelo od mladog sira, pavlake i jaja, u obliku zarubljene piramide
ukrašene ušećerenim voćem, koja, prema tradiciji, predstavlja simbol Groba
Gospodnjeg. "Pasha" je i simbol "pune kuće" i njome se
služe gosti u znak dobrodošlice. I u Rusiji je uobičajeno kuvanje i farbanje
jaja, čemu se, kao i drugde, najviše vesele deca. Vekovima je omiljena dečja
igra "tucanje jaja", u kojoj se od "protivnika" pobedom
osvajala njegova igračka ili druga ukrašena jaja koja su doneli sa sobom.
U Grčkoj, Uskrs ne može da prođe bez crvenih jaja, uskršnje supe od
jagnjećih iznutrica "magiritse", slatkog kolača "curekija"
i jela od jagnjećeg mesa "kokoreci". Jagnjeća supa i jaja se jedu
obično u nedelju ujutru posle ponoćene službe. U nedelju ujutru običaj je i da
se na ražnju peče jagnje, a ljudi tokom višečasovnog pečenja jedu meze i piju “uzo”.
Ipak, najznačajniji običaj je farbanje
jaja u crvenu boju i postavljanje prvog ofarbanog jajeta pred ikonu u kući.
Jedan od običaja koji se praktikuje
na ostrvu Krf je i bacanje "botidesa", keramičkih posuda napunjenih
vodom sa prozora na ulicu, dok se u područjima prema Bugarskoj održava
tradicionalna "borba jajima".
Uskršnji običaji u Bugarskoj su se kao i u drugim
pravoslavnim zemljama formirali vekovima, a glavno mesto na uškršnjoj trpezi
Bugara zauzimaju “kozunjak” (domaća štrudla) i jaja ofarbana u crveno. Jaja se
obmotavaju u zeleni stoljnjak (zelena je nacionalna boja Bugarske) i nose se u
crkvu na osveštavanje. U Bugarskoj su popularne i uskršnje figure od čokolade i
šećera u obliku zeca. Na Veliki Četvrtak se farba prvo jaje i priprema testo za
uskršnje hlebove, koji imaju mnogo imena u Bugarskoj - uskršnji kravaj, bogova
pita, košara, harman, kvasnik, jajčenik, pletenica ili kukla (lutka). Bugarke
pripremaju uskršnji hleb sa crvenim jajem u sredini koje se poklanja prvom
gostu koji poseti ukućane.
U nedelju Bugari idu u crkvu na
svetu liturgiju i vraćaju se domovima sa svećom u ruci. U Bugarskoj je, takođe,
običaj da se za Uskrs nosi nova odeća koja simbolizuje vaskrsenje i rađanje
novog života na proleće.
U Italiji se tradicionalno priprema posebna uskršnja „torta di
Pasketa", slani kolač s kuvanim jajima i spanaćem, a
praznik dočekuje uz “kolombu”, kolač u obliku golubice koja je simbol dobrih
vesti. Sličan zlatnožuti uskršnji kolač, koji se naziva “mona”, peče se i u Španiji, ponegde i s jajima koja se
ređaju po površini pre pečenja. U Švajcarskoj se poklanja uskršnja
golubica, „paloma di paskva", kolač sa sušenim voćem.
Uskršnja trpeza
U Francuskoj
se na Uskrs, posle tradicionale mise i potrage za skrivenim jajima po bašti,
porodica okuplja oko pečenog jagnjeta na trpezi, a za sutradan je obično
predviđen porodični izlet, dok se na jugozapadu zemlje u Uskršnji ponedeljak
pravi džinovski omlet.
U Engleskoj na
prazničnom stolu umesto jagnjetine uglavnom služe šunku, dok su uskršnja jaja i
tamo obavezan deo praznika.
Interesantno je da u Poljskoj kraj posta nastupa tek kad se na uskršnjoj jutarnjoj misi
blagoslovi i isprazni korpa napunjena hranom. Za
uskršnji ručak se služi jagnje napravljeno od putera, koje simbolizuje proleće.
Deca zauzimaju posebno mesto tokom
proslave Uskrsa. U Nemačkoj se za
najmlađe u baštama skrivaju korpe s jajima i čokoladnim figuricama, a drveća
kite šarenim uskršnjim jajima. U Francuskoj deca stoje u krugu i u
vazduh bacaju i hvataju šarena jaja, dok u Americi
sakrivaju jaja u kući, dvorištu ili vrtu, a deca ih zatim traže, uverena da ih
je preko noći sakrio uskršnji zeka, ostavljajući slatkiše i druge poklone.
Нема коментара:
Постави коментар