уторак, 5. април 2022.

PUT KA SVETLOSTI

 

Foto: Internet

Umesto da pred san pravim planove za sutrašnji dan ili razmišljam o proteklom danu, vratila sam se molitvi „Oče naš“ koju me je mama naučila i koju sam zajedno sa njom izgovarala pred san. Detinja duša je verovala i osećala sreću i ljubav.

Novo vreme, spoznaja u školi koja se nije uklapala u mamine priče o Bogu i veri, kasnije talas životnih obaveza, ponelo me je u druge vode svakodnevice. Sreća je u povratku smirenosti, čistoti i nevinosti. Duša ne stari i njena vrata su uvek otvorena za toplinu Svetlosti.

Nadica Janić




„Molitva "Oče naš" - to nisu samo najvažnije reči za svakog hrišćanina. U tim redovima sadržan je skriveni smisao života, poimanje Boga i svega što nas okružuje. S tekstom te molitve povezano je mnogo zanimljivih činjenica, čak i tajni, koje može da postigne samo istinski vernik.

"Oče naš" je jedina molitva koju nam je Gospod dao. Smatra se da je nju čovečanstvu dao Isus Hrist. Upravo u tome je i njena velika snaga. Tekst molitve glasi:

 Oče naš,
 koji si na nebesima,
 da se sveti ime Tvoje;
 da dođe Carstvo Tvoje,
 da bude volja Tvoja,
 i na zemlji kao na nebu.
 Hleb naš nasušni daj nam danas;
 i oprosti nam dugove naše,
 kao što i mi opraštamo dužnicima svojim;
 i ne uvedi nas u iskušenje,
 no izbavi nas od zloga.

Ove reči odražavaju sve ljudske potrebe, težnju i stremljenje za spasenje duše. Smisao i tajna ove molitve je u tome što je ona univerzalna Božja riječ, koja se može koristiti za blagoslov i za zaštitu od zla, bolesti i od bilo koje nesreće.

Mnogi hrišćanski predstavnici kažu da čitanje molitve "Oče naš" u najštrašnijim trenucima života može pomoći da se izbegne užasna sudbina. Glavna tajna ove molitve je u njenoj snazi. Bezizlazne situacije su najbolji trenutak za izgovaranje ovih moćnih reči. Ali glavna tajna ove molitve ne spoznaje se samo u patnji. Čitanje "Oče naš" svaki dan, ispunjava život svetlošću i dobrotom.“

Izvorni tekst: Тайны молитвы «Отче наш»

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com

Нема коментара: