понедељак, 16. април 2018.

EHO BURNE ISTORIJE


Ljudi i vreme - Karl Faberže (9)Karl Faberže

Uticaj prvog svetskog rata nije zaobišao ni Kuću Faberže, a ni Romanove. Prva dva jajeta iz ratnog perioda, uručena su Mariji i Aleksandri na Uskrs 1915. godine. Iako je tradicija ispoštovana, jaja su se bitno razlikovala od pređašnjih, raskošnih. Oba bela, znatno skromnija, slavila su požrtvovanost dve carice i njihovo učešće u radu Crvenog krsta.
Karl Faberže - Jaje Marije Fjodorovne (1915)

Marija Fjodorovna bila je doživotna predsednica ruske grane međunarodnog Crvenog krsta i njeno jaje je za iznenađenje imalo pet minijaturnih portreta žena iz dinastije Romanov u uniformama Crvenog krsta, uključujući i Aleksandru Fjodorovnu.Karl Faberže - Jaje Aleksandre Fjodorovne (1915)

Aleksandra je sa svojim starijim ćerkama Olgom i Tatjanom pristupila službi Crvenog krsta za vreme rata, kada su čak i neka krila carske palate pretvorena u bolnička. Njeno jaje je jedno od retkih koje se otvara vertikalno i unutra otkriva triptih na kome srednju scenu zauzima slika Isusovog vaskrsenja, dok se levo i desno nalaze Sveta Olga i Sveta Tatjana.

Godine 1916. poslednji put su uskršnja Feberžeova jaja uručena Mariji i Aleksandri. I naredne godine, izrada dva jajeta biće poručena, ali će završeno biti samo jedno - "Karelijska breza". Simbolizuje svetost i dobrotu. To je jedino jaje čija je osnova napravljena od drveta, od breze koja raste samo u Rusiji, u Kareliji. Unutrašnjost jajeta krije iznenađenje - minijaturnog slona od zlata i srebra. Ono nikada neće stići u Marijine ruke. Aleksandrino jaje nikada nije završeno.


Faberžeovo jaje "Karelijska breza "(1917)

Poslednje Faberžeovo carsko jaje „Sazvežđe carevića“ trebalo je da bude isporučeno 1918. godine. Praveći skicu za izradu jajeta Faberže je govorio: "Napravićemo veliko uskršnje jaje od belog kvarca i žada, izuzetan umetnički rad".Faberžeova skica za jaje "Sazvežđe carevića" (1917)

Jaje je započeto i nagoveštava Faberžeovu zamisao. Na belom kristalnom oblaku su dve hemisfere od plavog stakla obložene dijamantima. Na nekim mestima, dijamanti su postavljeni i sačuvani. Intuicijom umetnika određena je simbolika i ovog jajeta.Nezavršeno, poslednje Faberžeovo jaje "Sazvežđe carevića" (1917)

U revoluciji 1917, car je skinut sa trona, a 1918. je cela carska porodica Romanov pobijena od strane komunističkih revolucionara. Po odobrenju Lenjina, Boljševici su u noći između 17. i 18. jula 1918. godine pogubili cara i caricu, njihove četiri ćerke i sina.Carska porodica Romanov

Od momenta kada je carska porodica odvedena iz Sankt Peterburga (izuzev Marije Fjodorovne koja je uspela da izbegne u rodnu Dansku), sudbinu jaja kroje razne ruke. Neka od njih odnesena su u Kremlj, neka su ukradena, neka preprodavana među preostalom buržoazijom, neka među boljševicima, a neka, kako se čini, zauvek izgubljena. Ali, u svima je sačuvan eho jednog burnog vremena, procvata umetnosti i sveopšteg siromaštva, blagodeti manjine i revolta većine... Ostaje vreme koje umetnost Faberžea uzdiže u večnost. Faberžeovo jaje "Vaskrsenje Hristovo"

Priredila: Nadica Janić

Нема коментара: