недеља, 3. јануар 2016.

SVETLOST SRBIJE


... a priča teče dalje (40)



Milija Dikić,
umetnički fotograf iz Sevojna

Priča o deda Vlaji i ovnu Bekanu, o prijateljstvu i ljubavi čoveka i životinje, o humanosti i dobroti proširila se u svetu. Pozitivan značaj društvenih mreža potvrdio se u poznanstvu i susretima dobrih i plemenitih ljudi.

Kao najlepšu čestitku, želju da ne gubim osmeh i veru, kao blagoslov, dobila sam pozdrav od deda Vlaje na Fejsbuku, preko Milije Dikić, čoveka sa dušom dečaka i pogledom srne, sa vidikom orla i srcem satkanim od nežnosti:

Svi vi drugi koji ste na bilo koji način u ovoj akciji, moji prijatelji Branislav Mladjenović, Miso Boskovic, Milija Nikolić Batica, Nadica Janić i svi vi prijatelji članovi grupe Svetla Srbije koji pratite ovu priču o Vlaji i Bekanu imate topao pozdrav i zahvalnost od Vlaje ...-----Vlaja se obradovao, ali ono što me rastužilo , to je da me nije poznao ni sa metar rastojanja. poznao me po govoru tek... On se kreće po dvorištu i radi nešto ali izgleda da vidi samo kao senke.... kad sam mu rekao da sam mu doneo deo donacije, umalo me nije poljubio u ruku..., Pošto me bilo sramota i povukoh ruku , a on sedeo uz mene, poljubio me u rame..........Tuga me uhvatila i , evo dok sad ovo pišem .... kao da sam devojčica, suze mi same idu... I zaista od srca hvala svima vama koji učestvujete u ovoj akciji i bilo kojoj ovakvoj akciji bilo gde. Znam da ima svuda po Srbiji i mnogo težih situacija nego je ova Vlajina i bilo gde da se pomogne i pokaže ljudso srce i pažnja, taj trud nije uzalud. Meni je ovo i sreća i zadovoljstvo...”





Milija Dikić,
dečak sa planine

Fotografija deda Vlaje u pocepanom vunenom džemperu kako grli svog ovna Bekana dotakla je mnoga srca na Fejsbuku. Milija Dikić, umetnički fotograf iz Sevojna, ispisivao je svetlošću priču o ljubavi, o samoći, o siromaštvu i ponosu. 

Podsetiću na foto priču o deda Vlaji objavljenu u martu 2013. godine na (starom) sajtu SRPSKE TELEVIZIJE USA.

Veza: Album SVETLOPIS



Deda Vlaja i Bekan,

... a priča teče dalje...

"Hvala draga Nadice Janić na ovom prilogu. Potseti me na lepo vreme kad je Deda Vlaja još bio među nama... Otputovao je nedavno u budućnost i na kratko ostavio Bekana, da ga očekuje i da se seća njegovog glasa i ruku, da osluškuje da li se čuje Vlajin korak, dok vetar kao violina svira ispod strehe i snegom zavejava stazu kojom mu je dolazio..."

Milija Dikić
3. januar 2016.
Facebook

... a priča teče dalje...



Deda Vlaja, Bekan i Jovan Memedović

"JAGOŠTICA - selo na ivici, nedelja 7. februar na RTS1 u 18:25h

U ovonedeljnoj epizodi Sasvim Prirodno, pogledajte priču o selu na ivici Srbije, o njegovim malobrojnim, ali dugovečnim stanovnicima, o blagodetima prirode, o onima koji u Jagoštici uprkos svemu vide budućnost. U surovim uslovima i izolovanosti rađaju se naizgled neobična, ali sasvim prirodna prijateljstva. Posebno će vas očarati priča o dedi i ovnu, o zajedničkoj borbi protiv samoće, o druženju koje je trajalo do poslednjeg daha. Ovo je priča o opstanku.

Emisija je snimana u periodu od nekoliko meseci i obuhvata tri godišnja doba."


6. februar 2016.
Facebook



"Ova slika mi je puna simbolike, navodi me na razmišljanje... Njih dvojica su sami na svetu, na ovoj tvrdoj, suvoj stazi, bez obzira na ovolike ljude i bez obzira na ovolike ovce - tj. demokratski izabrane vođe srpskog naroda... koje uopšte ne primećuju kako žive stari i usamljeni i bolesni, čak i u gradovima, a tek u našim opustelim selima..."

(Milija Dikić)

Savršeno rečeno, dragi Milija Dikic.
Prvi deo emisije Jovana Memedovića o Jagoštici takođe navodi na razmišljanje, daje nam snagu misli da je povratak prirodi, rad, porodica i uzajamna pažnja i podrška suština života, njegovo iskonsko ispunjenje i ostvarenje.

(Nadica Janić)

8. februar 2016. 
Facebook




...a priča teče dalje...



Jovan Memedović i ovan Bekan

Jagoštica - selo na ivici, II deo,
nedelja, 14. februar 2016. u 18:25 h na RTS 1 

Vladimir Matić - deda Vlaja (1932 - 2015) je u snu umro na svom krevetu kako je i želeo moleći se Bogu. Potresna je scene u kojoj ovan Bekan trči na deda Vlajin grob i njuškom dodiruje krst. Prostori duša su nesagledivi, nama nepoznati i veličanstveni.

O ovnu se brine deda Vlajin sinovac koji sada živi u deda Vlajinoj kući sam...

14. februar 2016.





 ...a priča teče dalje...

Priredila: Nadica Janić

4 коментара:

Zlatko је рекао...

Divno!

anima.art је рекао...

Hvala na čitanju i komentaru, Zlatko.

Srdačan pozdrav i sve najbolje.

Nadica

Иван је рекао...

Za svaku pohvalu !

anima.art је рекао...

Hvala puno, Ivane!

Sa poštovanjem,
srdačan pozdrav.

Nadica